T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAKARYA / ADAPAZARI - Adapazarı Prof. Dr.Tansu Çiller Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Raporu

Okul Yürütme Komisyonunun Kurulması

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında okulumuzda Okul Yürütme Komisyonu kurulmuştur. Komisyon, 27.11.2023 tarihinde okul müdürümüzün başkanlığında toplanarak ilk toplantısını gerçekleştirmiştir.

Toplantıda, projenin amacı, kapsamı ve hedefleri hakkında bilgi paylaşımı yapılmıştır. Komisyon üyeleri, projenin başarılı bir şekilde yürütülmesi için görev ve sorumluluklarını belirlemiştir.

Komisyonun görev ve sorumlulukları şunlardır:

·        Projenin okuldaki tanıtımını yapmak ve farkındalık oluşturmak.

·        Proje kapsamında yapılacak etkinlikleri planlamak ve uygulamak.

·        Projenin ilerleyişini takip etmek ve gerekli önlemleri almak.

Komisyon, projenin başarılı bir şekilde yürütülmesi için okuldaki tüm paydaşların katılımını sağlamak amacıyla çalışmalar yürütecektir.

Komisyon üyeleri şu kişilerden oluşmaktadır:

·        Okul Müdürü: Cahit Orhan ÖLMEZ

·        Müdür Yardımcısı: Selim AKGÜNLER

·        Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni: Aysun DAŞ

·        Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni: Nagihan YALÇINÖZ

·        Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni: Ebru AYIK

·        Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni: Esra KODALAK

·        Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni: Semra YILDIZ

·        9.sınıflar Öğrenci Temsilcisi: Meltem AKMAN

·        10.sınıflar Öğrenci Temsilcisi: Melisa YAYICI

·        11.sınıflar Öğrenci Temsilcisi: Betül KIRAN

·        12.sınıflar Öğrenci Temsilcisi: Mert ÇELİKBAŞ

Komisyon, çalışmalarını düzenli olarak sürdürecektir.

Bilen Oturur Etkinliği

Kasım ayı içinde tüm sınıflarda “Bilen Oturur” etkinliği düzenlendi. Bu etkinlikte, sınıfta belirlenen bir kelimenin anlamı, eş anlamlısı, zıt anlamlısı, kökeni veya cümle içinde kullanımı gibi konularda sorular soruldu. Doğru cevap veren öğrenciler sırayla oturdu. Bu etkinlikle öğrenciler, kelimelerin anlamlarını ve kullanımlarını pekiştirme fırsatı buldular.

Klasik Eser Okuma Pano Çalışması

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında okulumuzda 29.11.2023 tarihinde “Klasik Eser Okuma Pano Çalışması” gerçekleştirilmiştir.

Çalışma, okulumuzun Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin koordinasyonunda gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya tüm sınıflardan öğrenciler katılmıştır.

Çalışma kapsamında öğrencilere Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan klasik eserlerden seçmeler sunulmuştur. Öğrenciler, bu eserleri okuyarak eser hakkındaki bilgilerini panolara yansıtmıştır.

Panolarda eserlerin konusu, ana fikri, kahramanları, yazarları ve eserin dil özellikleri gibi bilgiler yer almıştır. Ayrıca öğrenciler eserlerden beğendikleri bölümleri de panolara yazmıştır.

Çalışma, öğrencilerin Türk edebiyatına ilgilerini çekmek ve klasik eserleri daha iyi anlamalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda öğrencilerin klasik eserlere karşı olumlu tutumlar geliştirdikleri gözlemlenmiştir.

Sözlük Tasarım Yarışması

Okulumuz Edebiyat öğretmenleri “Sözlük Tasarım Yarışması” düzenledi. Bu yarışmaya tüm sınıflardan öğrenciler katıldı. Öğrenciler, kendi tasarladıkları sözlükleri jüriye sundular. Jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda birinci, ikinci ve üçüncü dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Bu yarışmayla öğrenciler, sözlüklerin nasıl tasarlanabileceği konusunda fikir sahibi oldular. Birinci olan öğrencinin hazırladığı sözlük ilçe milli eğitime yarışma için gönderildi.

Afiş Tasarım YARIŞMASI

İlçe çapında düzenlenen afiş tasarım etkinliğine katılım sağlandı.

Genel Değerlendirme

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında Kasım ayında yapılan çalışmalarda öğrencilerin dilin zenginliklerini tanımaları ve kültür taşıyıcısı olan değerlerimizi benimsemeleri amaçlandı. Yapılan çalışmalarda öğrencilerin ilgisini çekecek ve onlara öğrenme fırsatı sunacak etkinliklere yer verildi. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar, öğrencilerin projenin amaçlarını benimsediklerini ve projeden yararlandıklarını gösterdi.

Yayın: 11.01.2024 - Güncelleme: 11.01.2024 09:21 - Görüntülenme: 46